Waar gaat het over?
Dendermonde, in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, is op folkloristisch vlak niet alleen gekend omwille van zijn tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang. Elke laatste donderdag van augustus trekken de drie historische gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath immers dansend door het stadscentrum als hoofdrolspelers in hun eigen ommegang 'Katuit'.
Katuit is een feeërieke avondstoet waarbij de gildereuzen, gedragen door de reuzendragers, omringd worden door een duizendtal historisch gekostumeerde figuranten. Praalwagens met paarden, muziekkorpsen, professioneel straattheater, steltlopers, vendeliers en fakkeldragers zorgen telkens voor een uniek spektakel. Eén van de traditionele taferelen is de passage van de knaptanden, die gekleed in wolvenkostuums de omstanders schrik aanjagen met hun knapperende tanden. De Knaptand die in dit spel aan bod komt is er dus eentje met grootheidswaanzin die uit de schaduw van de Reuzen wil treden.
De apotheose op de Grote Markt, met de sierlijke dans van de drie gildereuzen op tonen van ‘Ons Banier’, is altijd even indrukwekkend.
Het onovertroffen symbool van Dendermonde is het Ros Beiaard, met de 4 heemskinderen op de rug, dat het onmiskenbare hoogtepunt is van de tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang. De trage danspas is de specifieke cadans waarmee het paard, op de tonen van het Ros Beiaardlied, door de straten wordt gedragen door de 12 pijnders. Het kan ook sierlijk groeten en onstuimig steigeren. Het kent geen vermoeidheid want helemaal op het einde van de ommegang, bij het vuurgevecht op de Grote Markt, stormt het als in een furie op zijn belagers af.
Zowel het Ros Beiaard, als de gildereuzen werden in 2005 erkend als werelderfgoed door Unesco.
De Reuzen
Ros Beiaard
Mars
Goliath
Indiaan
Knaptand